بلوک سیمانی چیست؟

بلوک سیمانی یکی از مصالح پرمصرف در صنعت ساختمان سازی می باشد که سابقه ی طولانی ای در این صنعت دارد. بلوک سیمانی که به آن بلوک بتنی نیز می گویند از گذشته تا کنون تغییرات زیادی جهت بهبود عملکرد، کارایی و کیفیت داشته است. به همین جهت دسته بندی مختلفی برای این نوع از بلوک ساختمانی وجود دارد. به طور کلی بلوک سیمانی محصولی است که سیمان پایه ی اصلی مواد مصرفی جهت تولید آن استفاده می شود. بلوک سیمانی در ابعاد مختلف و با قالب های متنوعی استفاده میشود که هر یک کاربرد و ویژگی های خاص خودش را دارد. اما به طور کلی از منظر اداره ی استاندارد، بلوک سیمانی را به دو دسته اصلی بلوک باربر و بلوک غیرباربر تقسیم بندی می کنند که آن چیز که مهم است برای کلیه ی بلوکهای سیمانی اعم از باربر و یا غیرباربر استاندارد بودن آن مهم است که در ادامه به آن می پردازیم.

کاربرد بلوک سیمانی

بلوک سیمانی کابرد بسیار گسترده ای دارد و یکی از پرمصرف ترین نوع مصالح ساختمانی جهت تیغه کشی و دیوارچینی پروژه های ساختمانی می باشد. بلوک سیمانی در پروژه های مختلف کاربرد های مختلفی می تواند داشته باشد که در ادامه برخی از آن ها لیست شده است.

  • دیوارچینی حیاط
  • تیغه چینی ساختمان و برج ها
  • جداسازی داخل ساختمان
  • اجرای دیوار استخر
  • ایجاد طرح های خلاقانه
  • تفکیک زمین

مزایا بلوک سیمانی

علت انتخاب بلوک سیمانی توسط اکثر سازندگان و مهندسین، داشتن مزایا فراوان و برتری بلوک سیمانی نسبت به سایر مصالح ساختمانی با کاربردی مشابه می باشد که در ادامه به آن ها پرداخته ایم.

مزایا بلوک سیمانی
مزایا بلوک سیمانی
  • تحمل مقاومت فشاری بالا
  • سهولت در اجرا
  • وزن سبک
  • سرعت بالا در اجرای دیوارچینی
  • مقاوم در برابر آتش سوزی
  • سطح صاف و عدم نیاز به مصالح پوششی
  • عایق مناسب صوت و حرارت
  • تنوع در قالب، ابعاد و ویژگی ها
  • از لحاظ قیمت نسبت به مصالح دیگر با صرفه تر است

نکات ضروری در خرید بلوک سیمانی استاندارد

به دلیل بازار گسترده بلوک سیمانی، این روزها بلوک سیمانی توسط کارگاه های کوچک و بزرگ و یا کارخانه های معتبر تولید و به بازار عرضه می شود. گاها این بلوک ها ظاهری مشابه دارند و حتی توسط آزمایشات کارگاهی کیفیت آن ها قابل ارزیابی نیست. ویژگی هایی همچون مقدار مقاومت فشاری، میزان عایق بودن و یا مقادیر مهمی همچون چگالی و میزان جذب آب که بسیار تعیین کننده در کیفیت بلوک هستند قابل بررسی ظاهری نیست. به همین دلیل سازمان ملی استاندارد ایران چند استاندارد برای بلوک های سیمانی تدوین و رعایت آن ها را الزامی دانسته است. همچنین مطابق با مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان کلیه ی  مجریان و مالکین تنها ملزم به استفاده از بلوک های سیمانی استاندارد در پروژه ها هستند و مهندسین ناظر موظف به بررسی استاندارد بودن آن ها هستند.

چگونه از استاندارد بودن بلوک سیمانی مطمئن شویم؟

متاسفانه دیده شده بسیاری از تولیدکننگان غیرمجاز نسبت به جعل گواهی های استاندارد و فروش بلوک های فاقد استاندارد خود با عنوان بلوک سیمانی اقدام می کنند. که خرید و بکارگیری این نوع از بلوک ها چیزی از مسئولیت سازندگان و مهندسین نمی کاهد. اما راهکار چیست؟

بلوک سیمانی
بلوک سیمانی

خوشبختانه انجمن بلوک سیمانی استاندارد ابزاری را برای استعلام و اطمینان از استاندارد بودن بلوک های سیمانی در اختیار مهندسین و سازندگان قرار داده است.

سازندگان حین خرید باید گواهی استاندارد بودن محصولات خریداری شده را از تولیدکنندگان و فروشندگان بلوک سیمانی بخواهند، این گواهی نامه، دارای یک qr code و کد رهگیری می باشد که به سادگی توسط مهندسین و سازندگان به صورت آنلاین در سایت انجمن تولیدکنندگان بلوک سیمانی قابل استعلام می باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص نحوه ی استعلام استاندارد بلوک سیمانی به مقاله مربوطه مراجعه کنید

بلوک سیمانی استاندارد

همان طور که اشاره شد، بلوک سیمانی به دو نوع بلوک سیمانی باربر و بلوک سیمانی غیرباربر تقسیم می شود.

بلوک سیمانی باربر، باید طبق ضوابط استاندارد 1-70 و بلوک سیمانی غیر باربر طبق ضوابط استاندارد 7782 تولید شود.

استاندارد 7782 با عنوان بلوک های بتنی (سیمانی) غیرباربر– ویژگی ها» که نخستین بار در سال 1383 تدوین و منتشر شد و تا کنون مورد چند بازبینی قرارگرفته است.

رعایت الزامات و ضوابط ابن استاندارد برای کلیه بلوک های بتنی (سیمانی) سبک، نیمه سبک و معمولی غیرباربر (توپر و توخالی)  که از سیمان هیدرولیکی و در صور لزوم افزودنی های مناسب، آب و سبکدانه و سنگدانه ها ی معمولی (طبیعی، فرآور شده یا ترکیبی از آنها) ساخته می شود ضروری است

این نوع از بلوک سیمانی در ساخت اعضا غیرباربر ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
این استاندارد بلوک های سیمانی تولید شده از سبک دانه های (آلی و / یا غیرآلی) یا سنگ دانه های معمولی ویا ترکیبی از هر دو را دربرمیگیرد

تولید بلوک سیمانی

تولید بلوک سیمانی در کارخانه های بزرگ تولید بلوک و یا کارگاه های کوچک بلوک زنی تولید و به بازار عرضه می شود. بلوک سیمانی به واسطه ی دستگاه های اتوماتیک، نیمه اتومات و یا دستی می تواند تولید شود که هر یک خروجی مختلف با کیفیا های مختلفی دارد.

تولید بلوک سیمانی در کارخانه بلوک سیمانی
بلوک سیمانی در کارخانه ی بلوک کارا با بالاترین کیفیت ممکن براساس استانداردهای ملی و لبن المللی و منطبق با مباحث مقررات ملی ایران و آیین نامه 2800 و آبا تولید می شود. بتن مورد مصرف جهت تولید بلوک سیمانی پس از ویبره کردن و متراکم نمودن در دستگاه‌های مخصوص و اتومات ساخت بلوک تولید می‌شوند و در نهایت پس از عمل آوری بارگیری و به پروژه ارسال می شود.

عمل‌آوری بلوک‌های سیمانی

بلوک سیمانی بعد از تولید بایستی عمل آوری و مراقبت شود. عمل آوری بلوک سیمانی به روش های مختلفی انجام می شود.

عمل آوری بلوک سیمانی
عمل آوری بلوک سیمانی

الف) عمل‌آوری با آب: در این روش آب‌پاشی منظم و بااحتیاط انجام می‌شود. بلوک از صدمات ممکن و احتمالی نور و باد و باران در امان نگاه داشته می‌شود. این روش حدود یک هفته زمان می‌برد.

ب) عمل‌آوری با گرما: در این روش بلوک‌ها در مقابل بادبزن‌های برقی قرار می‌گیرند. لازم است از رویارویی با جریان هوای آزاد محافظت شوند. همچنین باید مراقبت شود رطوبت موجود در بلوک‌ها از بین نرود.

ج)این روش که سریع‌ترین روش عمل آوردن بلوک سیمانی محسوب می‌شود، قرار دادن بلوک در محیطی خاص و در معرض بخار آب است. این تنها روشی است که نیازمند انتقال مصالح به اتاقی با تجهیزات خاص و شرایط معین استاندارد است. در این اتاق، کاهش و افزایش دما به آرامی صورت می‌گیرد و از کاهش رطوبت بلوک سیمانی جلوگیری به عمل می‌آید. این پروسه‌ی عمل‌آوری یک روز زمان می‌برد.

 اجرای بلوک سیمانی

به منظور حفظ چسبندگی بلوک‌ها ، باید مداوما در حین کار خیسانده شوند و رطوبت آنها حفظ گردد.
بلوک‌های مورد استفاده باید هم‌عرض هم و هم‌عرض با دیوار چیده شوند.
بلوک‌چینی از ابتدا و انتهای دیوار شروع شده و به وسط دیوار می‌رسد.
برای مقاومت بیشتر بلوک سیمانی از روش مسلح کردن استفاده می‌کنند. به این شکل که میلگردهای فلزی را داخل سوراخ‌های بلوک جای می‌دهند.

دیوارچینی با بلوک سیمانی
دیوارچینی با بلوک سیمانی

استاندارد بلوک سیمانی

سازمان ملی استاندارد ایران استاندارد 70-1 و استاندارد 7782 را در زمینه ی بلوک هاس سیمانی منتشر کرده است. که بلوک سیمانی غیر باربر ملزم به رعایت شرایط مندرج در استاندارد 7782 هستند. در واقع این استاندارد یک استاندارد اجباری است و لبکن برخی از کارگاه های کوچک و دستی بلوک زنی معمولا این موارد را رعایت نمیکنند.

مقالات مختلفی که در زمینه ی استاندارد های اجباری بلوک سیمانی منتشر شده است را میتوانید در وبسایت انجمن تولیدکنندگان بلوک استاندارد بررسی نمایید

ابعاد بلوک سیمانی

بلوک سیمانی در ابعاد مختلفی اندازه اسمی بلوک سیمانی توخالی به سانتی‌متر طبق استاندارد مصالح ساختمانی ایران ISIRI 70-1 مطابق جدول ذیل می باشد. معمولا ارتفاع بلوک های سیمانی 20 سانتی متر می باشد. و طول و پهنا ها ها به صورت ذیل می باشد.

بلوک 15*50، بلوک 15*40 بلوک 10*50 بلوک 10*40 بلوک 7*40 بلوک 20*40

فروش بلوک سیمانی در تهران

همان طور که میدانید کارگاه های کوچک فاقد پروانه ی استاندارد و کارخانه های بزرگ تولید بلوک سیمانی در تهران و سایر شهر ها و شهرستان ها مشغول به فعالیت می باشند. این محصولات با کیفیت و قیمت ها ی متنوعی در بازار ارائه می شود. اما برای خرید بلوک سیمانی مهم ترین نکته توجه به داشتن پروانه ی استاندارد تولید کننده و استعلام تاییدیه استاندارد آن واحد تولیدی می باشد.

با توجه به اجباری بودن استفاده از هر یک از انواع بلوک سیمانی، مطابق با مبحث پنجم مقررات ملی ساختمان

سازندگان، مجریان و پیمانکاران محترم : موظف به خرید و به کارگیری بلوک سیمانی استاندارد در پروژه های خود می باشند.

مهندسین ناظر محترم: موظف به استعلام و اطمینان از استاندارد بودن بلوک سیمانی مصرفی در پروژه ها می باشد.

با استعلام تاییدیه ی استاندارد از انجمن تولید کنندگان بلوک سیمانی استاندارد، از استاندارد بودن آن مطمئن شوید

عضویت در خبرنامه

آخرین پست ها و مقالات را در ایمیل خود دریافت کنید

ما قول می دهیم که اسپم ارسال نشود :)